luni, 17 octombrie 2011

Cantharellus cibarius - Gălbiori, bureţi galbeni

 
 Toată lumea iubeşte aceste ciuperci. Sunt frumoase, gustoase, destul de multe dacă am fost mai harnici decât alţii şi mai presus de toate : nu sunt viermănoase. Toţi cei care culeg ciuperci ştiu foarte bine despre ce vorbesc când spun mai presus de toate. E frustrant când după ce ai mers jumătate de ceas fără să găseşti nimic, în sfârşit îţi tresare inima : uite-o! O ciupercă mare frumoasă, ai zărit-o de la distanţă, crezi chiar că e un hrib imens. Alergi într-un suflet la ea, te împiedici de uscături, te zgârii în crenguţe, numai să pui tu primul mâna pe ea. O, da e un hrib de toată frumuseţea! Îi faci şi poze de frumos ce e! Şi când în sfârşit îl culegi, dezamăgire totală : e plin, plin de viermi!

Creşte pe pământ, în pădurile de conifere şi foioase din mai până în noiembrie. După ploi apar în grupuri numeroase, mai ales în zonele cu muşchi. Perioada de maximă apariţie e iunie-septembrie.
 

 Pălăria are de obicei o culoare galbenă intensă, dar poate fi şi decolorată, galben-albicioasă.  La început are marginile răsucite spre interior, însă treptat acestea se ridică până cănd formează o pâlnie cu marginile ondulate. Diametrul caracteristic e de 3-7 cm.
Stratul fertil are aceeaşi culoare cu pălăria, dar puţin mai intensă, este ridat sub formă de lamele neregulate, bifurcate mai ales spre picior. Între ridurile ce seamănă cu nişte lamele se observă la exemplarele mature o reţea de riduri mult mai mici şi fine.
Piciorul de aceaşi culoare cu pălăria este plin şi se subiază spre bază. Inălţimea caracteristică e de 3-6 cm, iar grosimea de 1-2 cm.
Carnea este tare, plăcut parfumată, de culoare galben deschis.

Seamănă cu Omphalotus olearius, ciupercă toxică, care are însă lamele regulate, pălăria roşiatică,  carnea fibroasă şi mai subţire.


Cantharellus cibarius este o ciupercă care se comercializează nu doar în pieţe ci şi în magazine.


Se poate găti în multe feluri, deoarece este o ciupercă foarte gustoasă. Se poate conserva cu sare, murată sau uscată.

Ca de obicei postez şi videoclipuri cu speranţa că vă vor ajuta şi mai mult la identificarea Gălbiorilor - Cantharellus cibarius.


Dezamagire

Din nefericire nu a mai avut loc nici o expoziţie de ciuperci. Nu mă plâng de plimbarea până în Copou într-o minunată zi de toamnă, ci doar de speranţele înşelate. Sper totuşi că nu s-a renunţat de tot la idee şi poate anul viitor ...

vineri, 23 septembrie 2011

Expoziţie de ciuperci în Iaşi

Dragi ieşeni ciupercari, sper că nu veţi rata expoziţia de ciuperci de mâine 24 septembrie 2011 care se va desfăşura la Facultatea de Agricultură. Eu abia aştept să văd această expoziţie.

joi, 26 mai 2011

Articol informativ

Sper să nu vă speriaţi, sau suparaţi pe mine. Deoarece nu am timp suficient pentru scris, am preferat să postez deocamdată doar pozele ciupercilor otrăvitoare sau necomestibile. Promit însă ca în timp să revin cu informaţii mai cuprinzătoare pentru fiecare în parte. Am procedat astfel din dorinţa de a vă fi de folos, acum că a sosit deja timpul ciupercilor. Succes la cules şi mai ales la identificat corect ciupercile!
P.S. Eu nu am consumat niciodată ciupercile clasificate OTRĂVITOARE SAU NECOMESTIBILE.

Lepista inversa

Gust amar, neplăcut







Paxillus involutus

Toxică în stare crudă. De evitat mai ales de către persoane sensibile chiar şi gătită.







Tylopilus felleus

Gust neplăcut foarte amar.






Boletus satanas - Hrib ţigănesc

Nu o recomand, chiar dacă unele persoane o mănâncă gătită, fără probleme. Poate provoca intoxicaţii gastrointestinale şi dureri de cap.