luni, 28 iunie 2010

Dacă plouă, ies bureţii! Amanita rubescens - plopenchi

Nu ştiu cum e la voi, dar la mine în curte mai am puţin şi mă plimb cu barca. Singura consolare e că după ploile astea dacă mai vin vreo 4-5 zile cu soare, sigur apar şi ciupercile.

Eu nu mă satur niciodată de mers la bureţi. Abia aştept să văd ce mai găsesc.

Pomeneam data trecută de Amanita rubescens. Pentru că acum e sezonul ei m-am gândit să v-o prezint. Eu am fost cu soţul la pădure acum trei săptămâni şi am venit cu doi rucsaci plini de Plopenchi - Amanita rubescens. Ador ciuperca asta! E foarte gustoasă şi pe deasupra se găseşte destul de uşor. Hribii sunt delicioşi, dar îi găseşti mai greu, pentru că îi vânează toată lumea. La mine în zona Moldovei plopenchii nu sunt cunoscuţi decât de foarte puţine persoane. Am înţeles că sunt populari în Ardeal. Nefiind cunoscuţi pe aici, fac parte din categoria celor pe care îi găsesc de multe ori rupţi cu piciorul sau cu băţul. Dacă sunt proaspăt rupţi nu e nici o supărare: îi iau şi îi bag cu mare plăcere în traistă. Un alt motiv pentru care îmi plac foarte mult: dacă îi înveţi odată nu mai ai cum să-i confunzi cu altă ciupercă. Apar din luna iunie până în luna octombrie în pădurile de foioase şi în cele de conifere. Lunile de maxim sunt iunie şi iulie, deci grăbiţi-vă la cules!






E o ciupercă mare, cărnoasă şi de obicei dacă găseşti una, e bine să te uiţi cu atenţie în jur, pentru că rareori n-am găsit tot alaiul de nuntă pe 1-2 metri pătraţi. Când mergeam cu vecinii, cel care găsea primul plopenchi striga : "Zonă contaminată!". În bucata aceea de pădure sigur mai existau câteva grupuri de plopenchi - de ajuns pentru fiecare culegător.

Pălăria are în funcţie de locul în care creşte mai multe culori: roz-creol, roz-maroniu, roz-gălbui în pădurile de foioase şi roz-roşiatic în cele de conifere. Suprafaţa e acoperită de solzi (ca nişte scame) alb, alb-cenuşiu, roşietici lipiţi de pălărie. Cînd e tânără este convexă, apoi se întinde.Diametrul caracteristic 5-12 cm.

Stratul fertil se prezintă sub formă de lamele translucide albe ori rozalii.

Piciorul albicios cu nuanţe de roz, e fistulos, spongios şi cu partea de jos îngroşată; prezintă guleraş. De multe ori partea de jos e mîncată de viermi care lasă urme roşii în carne. Aceste urme roşii ca sfecla te asigură că ai de-a face cu Amanita rubescens. Înălţimea caracteristică 7-14 cm, grosimea 1,5-2,5 cm.

Carnea delicioasă pare transparentă, este alb-rozalie, fragedă, sfărâmicioasă, cu miros plăcut.
NU SE POATE CONSUMA CRUDĂ! Are substanţe toxice care se descompun sub acţiunea căldurii.

ATENŢIE! Poate fi uşor confundată de necunoscători cu Amanita pantherina, una din cele mai otrăvitoare ciuperci de la noi, despre care voi vorbi data viitoare.

Chiar dacă nu înţelegeţi limba franceză imaginile sunt grăitoare :



Poate e mai bine în italiană ...



Se poate conserva opărită la borcan cu sare sau în pungi la congelator. E delicioasă pane, în supe, tocăniţe, papricaş, cu macaroane, cu smântână, etc. E perisabilă, nu o lăsaţi negătită sau neconservată.

Se curăţă şi se spală mult mai usor dacă le opărim puţin înainte. Carnea devine elastică , nu se mai rupe, e mai uşor de manevrat.

14 comentarii:

  1. Super bun acest blog.Am copilarit si crescut in com.Racova,jud.Bacau.Tot ce am stiut despre bureti ca asa le spunem si noi in sat am invatat de la tatal meu.Dupa ce ne-am cumparat calculator si apoi ne-am legat la net ,putem afla o sumedenie de informatii despre orice vrem.Aceasta ciuperca eu o stiu cu numele de poplenchi.In zona noastra este o padure batrina de fag unde cresc o multime de ciuperci comestibile.Dupa asa zisa Revolutie padurea a fost rarita foarte tare sa schimbat forma de ecosistem,a aparut socul invaziv,a disparut covorul gros de frunze si buretii s-au rarit.Noi culegeam in cantitati mari vara;hribi,poplenchi,painisoare,galbiori,chitarci care cresc unde este carpen ...La painisoarele mici le spunem coporele.Ne placea foarte mult sa mergem la bureti duminica dupa ce veneam de la biserica.Plecam pe la prinz si eu eram foarte suparat deoarece noi locuiam linga orasul Buhusi si duminica padurea era invadata de cei din oras.Dar tatal meu ma linistea si-mi zicea ca buretii nostri nu ia luat nimeni .Si avea dreptate .Noi plecam mai tirziu si era justificata supararea mea.Veneam acasa dupa amiaza cu toate plasele pline.Am vorbit la trecut pentru ca tatal meu nu mai este printre noi,poate culege bureti si acolo unde este,cine poate sti.Acum locuiesc in com.Ilia ,Hd.si pe aici sunt cam acelasi feluri de ciuperci .Mai povestesc cite ceva la alte postari.Sa auzim de bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă bucur foarte mult pentru aprecieri. Acolo în sud (Ilia) ar trebui să găsesti Crăiţe- Amanita caesarea, despre care am amintiri foarte "gustoase"! Voi scrie curând despre ele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Luise din Clujul meu natal!

    Ai perfecta dreptate cu aprecierea amanitei rubenscens in zona noastra.E drep ca unii o mai confunda cu macrolepiota procera,dar diferentele sunt evidente.Mai grav este sa fie confundata cu pantherina,pe care insa o poti determina destul de usor,fiind mereu alba sub cuticula,cu veruci in partea inferioara a piciorului .Rubi cum am denumit-o eu si sotul este tot timpul atacata de viermi la radacina,are o transparenta rozalie ,un inel striat si roz,in timp ce palaria nu are striatiuni ca si pantherina.Urmaresc aceasta ciuperca de cateva saptamani,dar a fost mai mult seceta si am gasit doar cateva.Acum dupa ploile de cateva zile ma astept la o recolta bogata.
    Ti-am mai scris si la tema cu hribi.Ieri am cules rusule rosii si ma tem ca am bagat in oala si emetica sau mai stiu eu ce;s-a degajat un miros puternic de medicament,poate tanin.Ma poti lamuri ce s-a intamplat?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe Russula emetica n-am pus-o pe lista suspecţilor, deoarece spune-ai că aveau carnea tare, spre deosebire de Russula emetica care are carnea subţire şi fragilă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna dimineata,
    Daca puteti sa ma ajutati...

    E cumva Amanita Rubescens?

    https://www.dropbox.com/sh/435w9dndlwmga27/_aHWuiAXcE/ciuperci/amanita%20rubescens%3F

    Cristian,

    din zona Sibiului

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, e clar o Amanita Rubescens, superba! Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. Desi a plouat f. mult nu prea sunt ciuperci in piemontul Fagarasului. Sa fie de vina temperaturile mai scazute(sub 20 de grade)?

    Cristi - Sibiu

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna,
    Imi puteti confirma/infirma denumirea ciupercilor din fotografiile de mai jos?

    https://www.dropbox.com/sh/435w9dndlwmga27/FTWvleqDs9/ciuperci/identificate

    ... si eventual daca le stiti pe astea:

    https://www.dropbox.com/sh/435w9dndlwmga27/DDYe8stAhM/ciuperci

    Multumesc

    Cristian - Sibiu

    RăspundețiȘtergere
  9. Eventual trimiteti pe adresa de email:

    cristianstoisor@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Luise,
    Urmaresc de catva timp blogul tau si vreau sa iti multumesc in primul rand pentru informatii. Admir pe toti cei care isi rup din timpul lor ca sa impartaseasca altora ceea ce stiu. Eu sunt din Timisoara si nu am avut ocazia sa invat de la nimeni sa recunosc ciuperci si pana acu doi ani nu culegeam decat hribi si galbiori pe care ii cunosteam din excursii la munte. Insa am primit de la un prieten un ghid vechi de recunoastere a ciupercilor si de atunci m-a prins flama. Cu ajutorul lui si a internetului, am ajuns anul asta sa bifam 16 feluri de ciuperci, printre care si Amanita rubescens. Vreau sa te intreb daca o oparesti pentru fiecare mancare, sau se poate folosi si neoparita, pentru un papricas de exemplu?

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma bucur ca te-a prins microbul! Felicitari pentru cele 16 tipuri de ciuperci culese si la cat mai multe.Amanita rubescens nu trebuie oparita. Eu o prefer pane adica spalata, taiata ca sa intre bine in tigaie, data prin faina si apoi prin ou batut cu sare - deci o pun la prajit cruda. Pofta buna!
    P.S. Pentru o mai usoara orientare : daca am scris la o ciuperca ca poate fi gatita pane, inseamna ca nu e necesar sa fie oparita in prealabil.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc de raspunsul prompt. Maine mergem la vanatoare de ciuperci. Sper ca vom gasi si plopenchi, de-abia astept sa vad cum sunt pane, crude, ca pana acum am mancat doar dupa ce le-am oparit si chiar si asa erau bune! O sa-ti scriu si un mail sa confruntam tipurile de ciuperci pe care le culegem fiecare. Deasemenea o sa mai scriu un comentariu si referitor la rusule, dar sa gasesc articolul unde doream sa-l fac.

    RăspundețiȘtergere
  13. Si la noi in zona Bacaului este plin de Amanita Rubescens, nu le culege absolut nimeni, e considerata periculoasa, probabil din cauza palariei "buboase" sau pt ca seamana cu Amanita Muscaria. :)
    Eu am cules cateva de gust, imi place mai mult plimbarea. Cert e ca se gasescu cu tona, asa ca in caz de foamete avem pe ce sa ne bazam.

    Daniel

    RăspundețiȘtergere