marți, 3 august 2010

Iasca galbenă - Laetiporus sulphureus


Laetiporus sulphureus - Iasca galbenă este o ciupercă parazită pe care trebuie s-o cauţi prin copaci, dar merită efortul de a ridica privirea. Dacă nu găsiţi ciuperci în copaci măcar vedeţi copacii :).

Spuneam că e o ciupercă parazită pentru că ea cauzează putregaiul brun sau roşu al lemnului şi reuşeşte să distrugă un copac în câţiva ani. Ce-i drept pe noi culegătorii de ciuperci ne interesează doar dacă e comestibilă şi mai ales gustoasă. Aş zice că e foarte gustoasă din moment ce în Europa de Vest e vândută ca delicatesă rară, iar în America mai este numit "Puiul pădurii" sau "Creierul copacului". Eu am avut norocul acum cu ploile astea să le găsesc şi să mă delectez cu ele. Ştiţi care a fost frumuseţea ? Le-am găsit în spatele unei gări pe o buturugă exact lângă drumul foarte circulat. Uite aşa am eu noroc că există o mulţime de ciuperci foarte bune pe care însă le cunosc foarte puţini.
Creşte din luna aprilie până în luna noiembrie pe sălcii, salcâmi, pomi fructiferi la marginea pădurilor, a drumurilor, în livezi sau parcuri. Puteţi avea norocul să o găsiţi crescută frumos pe mai multe etaje cu o greutate considerabilă. Apare în acelaşi loc ani la rînd după ploi abundente.

În acest caz nu putem vorbi de o pălărie ci de un corp fructifer. Acesta este la început de culoare galben-portocalie, lucios, suculent, ondulat şi ridat sub formă de evantai cînd ajunge la maturitate. Exemplarele bătrâne se decolorează, se întăresc şi devin casante. Straturile etajate pot ajunge la o lăţime de o jumătate de metru, iar înălţime de un metru.
Nu prezintă picior.

Carnea este delicioasă doar la ciuperca tînără (dacă poate fi tăiată uşor cu cuţitul) când este moale , suculentă, de consistenţa caşcavalului, fibroasă spre partea care se prinde de copac. Exemplarele mai mature au carnea din ce în ce mai tare, motiv pentru care nu mai poate fi consumată.Ciuperca tânără are un miros discret, plăcut acru-piperat, iar cea bătrână miroase a tanin şi este iute.

Iasca galbenă în stadiu tânăr - cel care contează pentru noi - nu poate fi confundată cu nici o altă ciupercă.

Aşa cum îi spun frumos americanii - "Puiul pădurii" - poate fi gătit în orice combinaţie în locul cărnii de pui pe care o înlocuieşte cu succes.

Iasca galbenă faţă şi verso :










Vă fac şi azi un cadou. Două poze cu Arcyria denudata o ciupercă drăgălaşă care parazitează copacii şi nu are decât 1-2 mm înălţime, deci slabe speranţe să o puteţi admira astfel.



Orice ciupercă necunoscută e nebună.

16 comentarii:

  1. Ieri am fost la Birnova si am gasit o astfel de ciuperca si am crezut ca e o simpla ciuperca de copac si i-am facut doar o poza:
    http://yfrog.com/f/7gpicture016fij/

    RăspundețiȘtergere
  2. Vezi te rog comentariul anterior (nu am reuşit să văd poza).

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place articolul, in seara asta voi servi o portie de "chicken of wood" si datorita informatiilor postate. Multumesc! Este intr-adevar gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca-ti place articolul, sper sa-ti placa si "puiul".

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit undeva ca daca ai gasit iasca galbena intr-un loc , la o noua vizita (dupa o ploaie , binenteles) , o gasesti din nou in acelasi loc . Nu am verificat informatia , dar am marcat cateva locuri si acum astept .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bănuiesc că ai regăsit-o. Într-adevăr eu am găsit-o mereu in același loc, fidelă.

      Ștergere
  6. Ciuperca produce "putregaiul brun"sau "putregaiul roșu" pe copacii pe care crește, și pe care îi distruge în câțiva ani. Ciuperca nu prezintă picior, este foarte ușor de recunoscut, mare, intinsă, galbenă, portocalie, foarte intens colorată.

    RăspundețiȘtergere
  7. Poate creste și pe locul unde a fost un salcâm direct pe Sol?

    RăspundețiȘtergere
  8. Răspunsuri
    1. Eu nu am găsit ceva care să fie la fel. Citește cu atenție descrierea și analizează pozele. Ar trebui să fie suficient. Dacă nu e, poți să-mi trimiți poze cu ce presupui că ar fi iască galbenă.

      Ștergere
  9. Noi am gasit astazi ceva similar dar nu stiu sigur daca este sau nu.
    Puteti confirma? Multumesc.
    https://drive.google.com/drive/folders/1G_E-CD2LLppBCh-ZfqVU7aPV9XAQ8J4N?usp=sharing

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi cer scuze, dar nu am văzut mesajul. Sper să fie util, pentru că în mod normal vor crește mereu in același loc, după ploaie, da,categoric era iască.

      Ștergere
  10. Cum se păstrează conserva pt mai mult timp.in congelator?

    RăspundețiȘtergere
  11. Astazi am gasit la tulpina unui prun sănt o delicatete lasati carnia pt asa ceva

    RăspundețiȘtergere